Noutati

Casa Monteoru
18 iunie 2021 | Stiri

Casa Monteoru – 30 Rădăcini de România

Construcția de pe Calea Victoriei nr. 115 din București a început în anul 1874, fiind în proprietatea colonelului Alecu Niculescu și apoi moștenită de fratele acestuia, Nicolae Niculescu.

Frederic Dame – Bucarest en 1906

Clădirea se va vinde lui Grigore Constantinescu-Monteoru (1831 – 1898), un reprezentant al marii burghezii. Monteoru a investit în domenii din cele mai diverse. Cel mai important domeniu a fost acela al exploatării petrolului din Buzău sau Prahova, investind în cele mai noi tehnologii și fiind unul dintre fondatorii societății Steaua Română.

Palatul Monteoru a fost mărit și restaurat de arhitectul Cuțarida, cu ajutorul arhitectului Ion Mincu, în perioada 1887-1889. Se pare că Ion Mincu, cu studii prestigioase în domeniu, este cel care și-a adus contribuția majoră la ideile de amenajare cu stil a interiorului casei în stil eclectic francez, cu plafoane pictate, cu lambriuri din lemn și scări impresionante din marmură. Salonul de recepție era decorat cu oglinzi venețiene.

Pereții erau acoperiți cu mătase fină din Franța și mobilierul era comandat la Paris și Viena, din lemn masiv de nuc. Designul interior a fost completat cu sobele din faianță de Meissen și candelabrele impresionante.

Curtea era împodobită cu smochini și cu statui nud aduse din Grecia.

Grigore Monteoru moare la vârsta de 67 de ani chiar în frumosul său palat din București, în 1898. Clădirea va fi moștenită de fiica sa, Elena Lascăr Catargi.

În anul 1923 clădirea este folosită ca sediu al Legației Poloniei în București. Anul 1949 este critic pentru existența clădirii. Autoritățile bolșevice vor forța rechiziționarea casei, printr-o “donație” a Elenei Catargi. Edificiul a fost preluat de  Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică. Impresionant nume, nu-i așa? Elena Lascăr Catargi a locuit în continuare într-o cameră în mansarda casei, până la moartea sa. În anul 1952 a fost inaugurată Casa Scriitorilor și clădirea a intrat în folosinta Uniunii Scriitorilor din România, din 1954 până în aprilie 2013, când casa a revenit moștenitorilor familiei Monteoru.

  • Bucureştii Vechiului Regat – Costescu George, București, Editura Universul 1944
  • Internaționala mea. Cronica unei vieți – Ion Ianoși
  • Frederic Dame – Bucarest en 1906

💙 30 Rădăcini de România

Our team & photo credits: @bogdan.buzuleac @adrian.dan.ro @niculaeandrei @bpricope @goguci @cronicaridigitali

Documentare – Rădăcini Grup – Leonard Nica