Noutati

8 martie 2021 | Stiri

Parcul auto din Romania

Datele statistice privind inmatricularile din Romania ne indica faptul ca parcul auto din tara noastra este de 7.274.728 de autoturisme inmatriculate la finalul anului 2020.

Astfel, gradul de motorizare este de 386 de masini la 1.000 de locuitori, Romania fiind pe penultimul loc in Uniunea Europeana. In UE media este de 610 masini la 1.000 de locuitori.

Daca ne uitam insa la varsta medie a parcului auto existent, masinile din UE au 10.8 ani, pe cand in Romania asistam la unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa, cu o varsta medie de 16.3 ani.

Situatia este destul de alarmanta, mai ales atunci cand ne uitam la structura pe varste a parcului de autoturisme. Dintre acestea, doar 3.8% sunt masini pana in 2 ani. 80% din total sunt masini peste 11 ani si mai mult de 50% sunt masini mai vechi de 15 ani! Mai mult decat atat, una din patru masini care circula in Romania este mai veche de 20 de ani.

Desi avem un grad de motorizare redus, acesta este si foarte uzat. In plus, aceste masini sunt concentrate mai ales in marile orase din Romania, care au devenit supra-aglomerate.

Un parc auto vechi inseamna poluare si riscuri de siguranta in trafic, pentru noi toti. Masurile de incurajare a inlocuirii masinilor vechi din circulatie sunt anulate de un import masiv de vechicule rulate din alte tari europene. Practic, la fiecare masina noua, inmatriculata in tara, se inmatriculeaza 4 masini second-hand, importate din alte tari.