Noutati

Stergatoarele de parbriz
12 februarie 2021 | Stiri

Ștergătoarele de parbriz – pentru siguranța ta

Atunci când te uiți la complexitatea unei mașini parcă un element atât de minor precum ștergătorul de parbriz nu mai contează, nu-i așa?

De fapt, ștergătoarele de parbriz sunt printre cele mai importante elemente de siguranță pasivă a unui autovehicul. Datorită bunei lor funcționări pe timp de precipitații putem avea vizibilitate și putem conduce în siguranță.

Scurt istoric

Primul inventator al ștergătoarelor de parbriz a fost doamna Mary Anderson în anul 1903, un sistem acționat manual cu ajutorul unei manivele din interior.
Mary Anderson’s illustration of her 1903 patented “window cleaning device.”
The United States Patent and Trademark Office

Puțin timp după acest brevet a mai aparut unul al irlandezului James Henry Apjohn, cu un sistem cu două perii.

În 1917 John R. Oshei înființează celebra corporație Tri Continental (TRICO) care producea primul ștergător “rain rubber”, cu lamele de cauciuc.

Sursa: https://oishei.org/

În anul 1922  William M. Folberth a obținut patentul pentru un dispozitiv automat de ștergere a parbrizelor, firma acestuia fiind apoi încorporată de TRICO.

Un alt episod interesant este cel din 1963, când profesorul de automatizări Robert Kearns a inventat un sistem temporizat de ștergătoare. Ștergătoarele erau astfel mișcate la un anumit interval, în funcție de volumul de precipitații. Întâmplările profesorului cu invenția sa în industria auto au inspirit și un film numit “Flash of Genius”.

Ştiaţi că?

→ în general se acordă o atenție redusă de către conducătorii auto pe starea lamelelor ștergătoarelor de parbriz? Ne dăm seama cât de importante sunt abia atunci când avem cea mai mare nevoie de ele.

→ toate ștergătoarele (de parbriz sau de lunetă) ar trebui înlocuite în același timp.

→ ștergătoarele sunt atacate din toate părțile: radiații solare, praf, ger, frecare etc. Lama fină de cauciuc nu poate rezista prea mult timp.

→ când sunt deteriorate lamelele încep să facă zgomot și să lasă urme pe parbriz. E timpul să le schimbi.

Sfaturi utile

→ când aveți frunze, insecte, nisip nu folosiți ștergătoarele pe post de perie. Curățarea parbrizului trebuie făcută anterior utilizării ștergătoarelor.

→ la fel atunci când avem gheață pe parbriz. O singură trecere a lamelei pe un strat dur de gheață o poate distruge iremediabil

→ folosirea unui lichid de parbriz adaptat anotimpului ajută la protecția adecvată a lamelei

→ indiferent de gradul de utilizare, trecerea timpului afectează lamela de cauciuc, care trebuie schimbată periodic

→protejați mereu duzele de pulverizare de îngheț. Aici trebuie evacuată soluția de vară la inceputul sezonului rece și înlocuită cu un lichid de parbriz care să reziste la temperaturi negative.

→ alegeți ștergătoarele de parbriz adecvate modelului dumneavoastră, de preferat piesele originale

De ce ștergătoarele originale?

→ curăţă mai bine, indiferent de precipitații și temperaturi

→ sunt proiectate conform specificațiilor producătorului, fiind adaptate perfect curburii parbrizului modelului tău de mașină, asigurând o presiune egală a forței de ștergere

→ materialele sunt mai rezistente și au trecut prin teste de rezistență la temperaturi extreme, conform caietului de sarcini al producătorului

Service-urile Rădăcini vă așteaptă cu piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul nostru de produse.

Pentru detalii suplimentare de la consultantii nostri vă asteptam la 0737.600.600.