Mari inventatori romani: Dimitrie Leonida

 Dimitrie Leonida s-a născut în anul 1883 in Fălticeni. Familia sa a fost foarte numeroasa, cu 11 copii. Fiind fiu de ofițer este nevoit încă de mic sa migreze prin tara împreuna cu familia.  Astfel urmează școala primara la Galati și Buzau, apoi ajunge în Bucuresti.  Urmează primele clase de licaeu la „Sf. Sava”, apoi continua la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din Constanta și revine în Bucuresti la liceul „Mihai Viteazu”. Face și studii în particular și trece cu succes toate examenele.

Pasiunea pentru tehnica se pare ca a venit din familie. Dimitrie este fratele Elisei Leonida Zamfirescu, considerată ca fiind prima femeie inginer din lume! Calauzit fiind de aceasta pasiune, Dimitrie dorește sa devină inginer și studiaza electricitatea la Politehnica din Charlottenburg. In anul IV va concepe proiectul „Metropolitanului din București”, iar proiectul de diplomă va avea ca temă „Complexul hidroenergetic al Bistriţei lângă Bicaz”.  Sunt doua teme de importanța foarte mare pentru Romania. Dimitrie este cel care a propus construirea unei retele de metrou în Bucuresti. Ideile sale privind hidrocentralele se vor concretiza in anul 1912 când a proiectat centrala termoelectrică de la Grozăvești, iar în anul 1914 a proiectat Centrala de la Botoșani. Barajul de la Bistrita se va construi de asemenea între 1950 și 1960, fiind inspirat din proiectul sau de diploma.

Începand cu anul 1908 s-a ocupat de verificarea instalatiilor electrice noi și de reteaua de distributie a energiei electrice  în Bucuresti. Tot el a proiectat  lucrările de construire a centralei termoelectrice Grozăveşti. Genereaza ideea pentru un proiect privind un canal navigabil Arges – Bucuresti – Dunare, cu port la Bucuresti și centrale hidroelectrice în jurul Bucurestiului.

În anul 1908 Dimitrie Leonida a înființat prima „Școală de Electricieni și Mecanici din România”, care va funcționa peste 45 de ani. A fost o sursa nepretuita de pregătire a specialistilor Romaniei în domeniul electric și mecanic. Fiind inspirat de Muzeul Tehnic din Munchen pe care l-a vizitat adesea în perioada studentiei, Leonida infiinteaza în 1909 primul Muzeu Tehnic din Romania, actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Muzeul va fi donat ulterior, în 1951, statului roman prin Ministerul Energiei Electrice și Industriei Electrotehnice.

Împreuna cu un grup de specialisti renumiti infiinteaza în 1913 societatea Energia, prima societate particulară romaneasca în domeniul electrotehnic.  După mai multe fuziuni societatea va produce o gama mare de transformatoare și aparate electrice. Remarcabil pentru Romania acelor ani!

În 1916 inginerul Dimitrie Leonida a fost mobilizat ca locotenent în război și are rolul de a infiinta un post telegrafic fără fir la Roman. A fost printre primele statii de emisie radiotelegrafica din Romania.

Pornind de la asocierea cu societatea sa, în 1921 Leonida editeaza prima revista despre energetica din Romania, „Energia”. Leonida a fost de asemenea profesor universitar la Timisoara (1924-1941) și Bucuresti (1941-1945) educand mulți specialisti în domeniu. Le spunea studenților săi: „daca va odihniți, ruginiti”!. A ocupat multe poziții importante de conducere prin Administratia Romaniei și a contribuit la planul de electrificare a Romaniei și dezvoltare a CFR.

Pentru activitatea sa remarcabila a fost distins cu titlul de „Laureat al Premiului de Stat” în anul 1954. A fost membru al „American Institute of Electrical Engineers“, membru al „American Association for the Advancement of Science“, membru al „Royal Society of Arts” din Londra și membru titular al „Academiei de Științe din România”.

Dimitrie Leonida încetează din viața la 14 martie 1965, dar ramane un personaj remarcabil al pionieratului stiintei din Romania. O personalitatea puternica care a pus bazele modernizarii timpurii a Romaniei. Numele sau patroneaza numeroase institutii de învățământ romanesc, iar Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida este încă un loc în care invențiile trecutului genereaza admirație și aprinde imaginația celor tineri.